Atenție Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Incursiune in lumea dansului - Cu ce ne incaltam cand dansam?

29.04.2017
de către Daniela Lovin

Salutare dragelor! Astăzi, Carmine Shoes vă propune să sărbătorim Ziua Internatională a Dansului printr-un articol mai special. Cu siguranță te-ai întrebat măcar o data cum și în ce context istoric au apărut anumite modele de pantofi și ce anume le-a făcut speciale și inovatoare la acea vreme. Să fie oare doar capriciile modei cele care au dictat schimbarea? Sau mai degrabă nevoia ne-a învățat să evoluăm și să ne adaptăm cerințelor și, desigur, cerințele tehnice impuse de simțul practic? Dacă și voi sunteți curioase să aflați mai multe, citiți în continuare! 

Vei fi uimită să afli, însă este adevărat că la început pantofii de balet aveau tocuri! Da, ai citit bine, tocuri! Femeile au început să danseze balet încă din anul 1682, după ce Regele Louis XIV al Franței a ordonat înființarea Academiei Regale de Dans. La acea vreme, pantofii standard pentru balet aveau tocuri pentru a le ajuta pe dansatoare să se obișnuiască mai ușor cu dansul pe vârfuri. La mijlocul secolului al XVIII-lea, Marie Caramago de la Baletul Operei din Paris, a fost prima dansatoare care a purtat pantofi fără tocuri pentru balet. După Revoluția Franceză, tocurile au fost eliminate definitiv din ținuta balerinelor, pantofii cu talpă plată devenind un simbol al acestui dans grațios și delicat. Fiind ușori și comozi, dar și feminini și delicați, balerinii au trecut testul timpului și au ieșit din sălile de dans pe străzile Parisului și mai apoi ale întregii lumi. Te invităm să descoperi mai multe despre balerini în articolul dedicat lor, aici.
 
Tango-ul este un das înflăcărat ce exprimă pasiunea. Cu mișcări înflăcărate și pasionale, acestui dans trebuia să i se atribuie, desigur, o pereche de pantofi pe măsură, care să nu zboare aleatoriu spre public în mijlocul reprezentației. Pantofii de tango se deosebesc stilistic prin bareta peste picior sub formă de T și, desigur, tocul înalt și subțire ce conferă un aer elegant și sexy. Din punct de vedere tehnic însă, acești pantofi erau construiți în așa fel încât să ofere stabilitate, confort dar și rezistentă, astfel că talpa era securizată cu ajutorul cuielor dar și lipită, iar structura tălpii era construită pe o bază metalică. Specialiștii în domeniu susțin că fabricarea dar și alegerea pantofilor pentru tango constituie nu numai o artă ci mai mult decât atât, o știință.
 
Deși termenul de "Salsa dance" a fost creat în New York în anii 1970, acest dans de origine cubaneză se înrudește cu alte dansuri precum Rumba, Cha-Cha sau Mambo. Acest dans exprimă cu acuratețe dragostea de viață a cubanezilor și personalitatea lor liberă. Este un dans expresiv,  energic și sexy, așa că pantofii atribuiți lui vor fi și ei pe măsură. Pantofii de salsa sunt de cele mai multe ori foarte decupați, asemănători mai mult cu sandalele cu toc. Baretele înguste din jurul gleznei sunt, desigur, nelipsite din motive de siguranță, însă ce deosebește cu adevărat această încălțăminte față de pantofii de tango este tocul. Din motive practice, tocul pantofilor de Salsa este mai "evazat" la bază, aducând a formă de clepsidră, pentru a ajută dansatoarea să își mențină balansul în timpul mișcărilor jucăușe pe ritmuri exotice.
 
 
Epoca Jazz-ului și după...  
Odată cu răzvrătirea față de constrângerile sociale, eliberarea din corsetele vestimentare dar și din cele imaginare, a urmat o lungă perioadă de schimbări. În cluburile de jazz din anii '20, popularele flappers, proaspăt descătușate de constrângeri și inspirate din stilul vestimentar masculin, au adoptat o ținută radical mai lejeră. Rochiile au devenit mai scurte, cu o croială mai dreaptă și franjuri sau paiete care să evidențieze mișcările ce parcă strigau răstit "am prins viață! trăiesc!". Pantofii au ținut și ei pasul, tocurile au devenit mai puțin înalte sau chiar au fost eliminate din ținută femeilor. Deceniile care au urmat s-au dovedit la fel de inovatoare și odată cu moda rock' n roll au fost adoptați pantofii cu șireturi, în două culori, considerați foarte cool.
Dacă privim cromatica tuturor acestor pantofi, vom observa că și aceasta este strâns legată de nuanțele stilului respectiv, astfel că: balerinii în nuanțe de alb sau roz pal sunt potriviți pentru dansul grațios pe care îl reprezintă, pantofii de tango de cele mai multe ori sunt roșii, culoare asociată pasiunii, pantofii de salsa sunt viu colorați și decorați cu paiete sau strassuri care să pună în evidența mișcările pe ritmuri exotice, pantofii din epoca jazzului se purtau în nuanțe de verde smarald, auriu, alb satinat sau negru, exprimând o altfel de eleganță inovatoare, în timp ce bine-cunoscuții pantofi în alb-negru din epoca rock'n roll exprimau perfect radicalitatea tinerilor rebeli ce se exprimau prin ținută și dans.  
  
Iată că dansul, expresie incontestabilă a spiritului în toate stările lui, este strâns legat de ținută, iar pantofii sunt cu atât mai importanți, reprezentând în toate cazurile puntea de legătură între picioare și podea. Cu ocazia Zilei Internationale a Dansului, Carmine îți propune să fii mai atenta la încălțămintea pe care o alegi, calitatea pantofilor aleși fiind vitală pentru confortul tău, iar aspectul acestora fiind important pentru exprimarea personalității tale. 
  
Până data viitoare,
It's a dance floor out there, wear the right shoes!

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu