Stiati cine a inventat balerinii?

04.11.2016
de către Daniela Lovin

Balerinii au aparut în 1682 odată cu primul spectacol de balet. Aceștia însă nu au fost mereu considerați pantofi de stradă. La origine, termenul de "balerini" provine din limba italiană de la verbul "ballare" care înseamnă "a dansa". Mai târziu termenul a fost preluat și utilizat pentru a descrie pantofii mici, decupați și cu vârf rotund.

Poate va întrebați cum au ajuns acești pantofi comozi de pe scena operei pe străzile Parisului si apoi ale întregii lumi. Ei bine, Rose Repetto, mama dansatorului Roland Petit, a creat o pereche de balerini pentru fiul său. Aceasta a confecționat pantofii cu intenții practice: dansatorul avea nevoie de pantofi usori si comozi. Ea s-a gandit astfel să croiască talpa pantofilor pe dos, urmând ca mai apoi pantoful să fie întors pe față. Balerinii lui Roland au fost foarte admirati de către colegii săi și astfel Rose Repetto a reușit în anul 1947 sa își deschidă un mic atelier in Paris, poziționat convenabil în apropierea Operei.

balerini-istorie

Mai departe, adevaratul moment de glorie al balerinilor a avut loc în 1956 când Brigitte Bardot a decis să aducă în lumina reflectoarelor aceste încalțări în filmul "Și Dumnezeu a creat femeia", balerinii cu pricina fiind dintre aceia creați chiar în atelierul Repetto. Urmatorul impact a fost creat de Coco Chanel si colecția ei de balerini în două culori: vârful pantofului era de culoare mai inchisă, oferind astfel iluzia de picior mic.

Nu a mai durat mult până ce baleriinii să ajungă si la Hollywood. Designerul Italian Salvatore Ferregamo a creat special pentru Audrey Hepburn un nou model de balerini care se diferenția de modelul frantuzesc printr-un toc foarte mic. Acești pantofi cu tocul jos erau perfecți pentru Audrey, care oricum avea deja o înaltime considerabilă, permitându-i să îsi pastreze farmecul delicat. Balerinii creati de Ferregamo au apărut pe marile ecrane in filmul "Funny Face", unde Audrey i-a asortat unei perechi de pantaloni skinny creând astfel un look iconic.

balerini-istoric

Odată cu anii '70, balerinii au fost detronați temporar de către platforme iar mai apoi de către pantofii stiletto, însa recent au revenit în forță într-o varietate de modele si culori, cu bot rotund sau ascutit, perfecți pentru orice ocazie , atunci când avem nevoie sa fim elegante dar în același timp sa ne simțim confortabil.

Balerinii sunt și azi preferați în rândul vedetelor, iar pentru inspirație în alegerea unei ținute potrivite acestor pantofi comozi, putem analiza ținutele vestimentare ale unor style icons ca Alexa Chung. Care sunt balerinii tai preferati din oferta Carmine?

balerini

 Surse foto: http://www.behindballet.com/dance-expression-and-audrey-hepburn/

                 http://www.positively7th.com
                 http://www.stylebistro.com

Comment-uri

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu