Atenție Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

Moda: ieri si azi

04.02.2017
de către Daniela Lovin

Din fascinația pentru pantofi, azi ne-am gândit că poate şi voi ați vrea să aflați drumul pe care aceştia l-au parcurs prin istorie. Aşadar v-am pregătit o scurtă trecere în revistă a celor mai memorabile modele vestimentare şi a evenimentelor ce le-au inspirat.

1900 Epoca Victoriană
 
Epoca victoriană este cunoscută în special pentru Revoluția Industrială, ce a adus descoperiri importante în domeniile ştiinței şi tehnicii. Însă pe cât de avansați sunt în aceste domenii, pe atât de restrictivi rămân victorienii în domeniul modei şi al deprinderilor sociale. Probabil ştii deja de corsetele chinuitoare ce te împiedicau să respiri şi de straturile multiple de haine menite să ascundă orice segment de piele ce ar fi putut fi considerat scandalos. Încălțămintea era fie sub formă de gheată ce acoperea glezna, fie sub formă de pantofi din saten ce se purtau cu ciorapi. Vârful acestora era predominant ascuțit, cât despre toc, acesta nu depăsea 3-4 centimetri.
 
1900_ghete
1920 Flappers
 
Schimbări radicale au loc în ținuta şi mentalitatea femeilor. Dacă în Epoca Victoriană se urmăreşte accentuarea taliei şi a rotunjimilor, in anii '20-30 figura dar şi atitudinea feminină încearcă o schimbare radicală. Se renunță definitiv la sublinierea taliei, femeile purtând dimpotrivă rochii drepte ce dădeau iluzia unei siluete masculine, părul era purtat scurt sau prins într-un coc slab în aşa fel incât să pară tuns scurt. Încăltămintea devine mai uşoară, fiind în vogă pantofii decupați cu vârf rotunjit şi barete subțiri care să îi impiedice să cadă din picioare la vreo petrecere dansantă. Aceştia erau eleganți dar în acelaşi timp comozi şi practici, având în vedere faptul că epoca de glorie a jazz-ului a inspirat schimbări şi în atitudine. Moda flapper înfațişa spiritul liber şi "nazdrăvan" al femeii emancipate. Pentru prima dată în istorie, femeile aveau dreptul să voteze.
1920 pantofi flapper
1930-1940 Marea Criză Economică
 
În anii '30 avem de a face cu marea criză, care bineînțeles se face simțită şi în domeniul modei. Moda de la Paris nu mai era la îndemâna oricui. Creşte interesul pentru piesele uşor de combinat, ce nu s-ar fi demodat după un sezon, iar nasturii rochiilor sunt înlocuiți cu fermoarele. Tot atunci, pielea naturală iese din discuție în ce priveşte confecționarea pantofilor, aceasta fiind folosită la fabricarea bocancilor de armată din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Pentru pantofi se adoptă diverse alternative de la pânză până la materiale texturate. Încălțămintea devine mult mai diversificată, apărand prima tentativă de platforme.
1940 pantofi
1950 Rock'n Roll si Marilyn Monroe
 
Razboiul se sfarşise iar lucrurile au început să se redreseze. Viața de familie devine din nou una liniştită, cu vacanțe şi petreceri cocktail. Deşi Hollywood-ul ne prezintă în această epocă femeia care gospodăreşte arătand perfect în rochii elegante asortate cu şiraguri de perle, în realitate lucrurile erau puțin diferite: ținutele nu erau chiar atât de aranjate...poate doar în comparație cu moda din prezent. În garderoba feminină a vremii, pantalonii erau de negăsit. Tot atunci iau naştere primii pantofi cu toc stiletto - design-ul fiind atribuit lui Charles Jourdan - preferați în rândul doamnelor şi confecționați într-o multitudine de culori pentru  fiecare ținută în parte. În rândul adolescentelor erau preferați mai ales balerinii şi pantofii cu şireturi în stil oxford.
1950 pantofi stiletto
 
1960-1970 De la Twist la moda Hippie
 
O explozie haotică de stiluri şi preferințe în materie de modă. De la fusta mini asortată cu cizme înalte până la rochiile maxi colorate purtate cu sandale şi flori în păr, totul era cool atâta timp cât era purtat cu atitudine. Ghetele chelsea popularizate de către membrii trupei The Beatles au rămas îndrăgite şi azi atât de domni cât şi de doamne. Tot din această perioadă au ramas cu noi încălțările cu platforme foarte înalte, purtate adesea cu pantaloni evazați.
 
1980 - Disco-Pop
 
Imprimeuri oversize, paiete, culori metalice, rochii cu influențe disco, o multitudine de accesorii şi coafuri voluminoase. Atitudinea rebelă a anilor '80 este un mix de rock, pop şi disco. Se pare că pantofii dar şi cizmele stiletto sunt din nou printre preferați, mai cu seamă în nuanțe metalice. 
 
pantofi stil anii 80
1990- Grunge şi rochii BabyDoll
 
Vedetele anilor '90 sunt piesele din denim, rochiile babydoll - popularizate de Courtney Love - imprimeurile inflorate si camaşile oversized în carouri. În ce priveşte încălțămintea, cele mai îndrăgite piese sunt ghetele masive, sneakersii, şi saboții cu platformă.
 
1990 rochie baby doll
2010-2016 Retro
 
In ultimii ani moda a devenit din ce în ce mai practică. Din punct de vedere stilistic se remarcă o nostalgie urmată de o reîntoarcere la inspirația ultimelor decenii. Anii '70 îi regăsim în platforme şi pantaloni evazați, iar din moda anilor '90 se pare că jeanşii mom-fit castiga teren alaturi de jacketele stil biker.

Comment-uri

Bluze basic pentru femei cu mâneci scurte și lungi. Alb, negru, cu dungi, decolteu în V, decolteu rotund. Găsiți cele mai bune bluze basic la MOHITO!
https://www.mohito.com/ro/ro/imbracaminte/bluze/bluze-basic
Scrie un comentariu